Internationale Dag van de Eerste Hulp

RI&E Risico lijst
Week van de RI&E 2018
19-06-2018
Soliede bij Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam
Soliede bij Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam
19-09-2018

Internationale Dag van de Eerste Hulp

Internationale Dag van de Eerste Hulp

Elke tweede zaterdag van september is het Internationale Dag van de Eerste Hulp. Deze dag is in 2000 door het Rode Kruis in het leven geroepen om het belang van Eerste Hulp onder de aandacht te brengen.

Dit jaar staat deze dag in het teken van ‘Eerste Hulp bij Verkeersongevallen’. Dat het van belang is hier aandacht aan te besteden blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat in 2015 is verricht. De wereldwijde cijfers liegen er niet om:

 • Jaarlijks eisen verkeersongevallen 1,25 miljoen levens
 • Verkeersongevallen zijn de nummer 1 doodsoorzaak onder 15- tot 29-jarigen
 • Een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder verkeersslachtoffers is zuurstofgebrek door een geblokkeerde luchtweg.

Wat kunnen we doen om deze cijfers naar beneden te brengen? Of beter: weet u wat te doen wanneer u getuige bent van een verkeersongeval?

Hoewel we in Nederland beschikken over zeer adequate en goed toegeruste hulpdiensten, is de gemiddelde responstijd van bijvoorbeeld ambulances bijna 10 minuten. Dit betekent dat u als eerste aanwezig zou kunnen zijn bij een ongeval. Omdat het verlenen van eerste hulp in de eerste minuten na een ongeval in veel gevallen levensreddend kan zijn, is het van belang dat u weet hoe te handelen. Dit kunt u leren door een EHBO-training te volgen en het EHBO-diploma te behalen.

Volg deze stappen wanneer u als eerste arriveert bij een verkeersongeval:

 1. Veiligheid eerst
  Zorg ervoor dat je op een veilige plaats gaat staan waar je het overzicht hebt.
 2. Beoordeel de situatie
  Hoeveel slachtoffers zijn er en hoe zijn zij eraan toe? Verplaats slachtoffers alleen wanneer zij in direct gevaar verkeren.
  Beoordeel de toestand van de slachtoffers als volgt:
  - Bewustzijn; Praat tegen het slachtoffer en schud voorzichtig aan zijn schouder. Reageert hij niet dan is hij bewusteloos.
  - Luchtweg vrijmaken; Als iemand bewusteloos is, kan zijn tong in de keel zakken. Hou de luchtweg vrij door het slachtoffer op de rug te draaien, het hoofd voorzichtig naar achteren te kantelen en de kin omhoog te tillen.
  - Ademhaling; Als de luchtweg open is, controleer dan of het slachtoffer minimaal 10 seconden normaal ademt. Kijk of de borstkas op en neer gaat, luister naar ademhalingsgeluiden en voel met je wang of er luchtstroming is. Als een slachtoffer niet meer ademt, start dan de reanimatie. Als een slachtoffer niet meer ademt, start dan de reanimatie.
 3. Alarmeer de hulpdiensten
  Zijn er slachtoffers? Bel dan 112 en geef de exacte locatie van het ongeval door. Geef ook door om hoeveel slachtoffers het gaat, hoe ze eraan toe zijn en of er door het ongeval een gevaarlijke situatie is ontstaan.
 4. Verleen hulp
  Het kan 10 tot 15 minuten duren tot de hulpdiensten arriveren. Blijf in de tussentijd bij de slachtoffers, probeer hen te kalmeren en verleen zo mogelijk eerste hulp.