Veiligheidsbericht Philips HS-1 elektroden

Philips heeft een probleem vastgesteld met de elektroden van de HeartStart HS-1 AED’s. Het gaat om de M5071A (volwassenen) en M5072A (baby/kind) elektroden.

Wat is het probleem?

Het is in uitzonderlijke gevallen voorgekomen dat de gel van AED-elektroden loskomt van de schuimlaag/folie-achterkant, wanneer deze van de gele plastic voering wordt verwijderd. De gel kan op zichzelf vouwen en hierdoor wordt het geloppervlak op de elektrode kleiner. Ook is het mogelijk dat de gel bijna volledig loslaat, waardoor er maar kleine hoeveelheid gel op de elektrode blijft. Het is niet mogelijk om te weten of dit probleem ook bij uw elektroden optreedt, omdat de elektroden worden beschermd door een folieafdichting.

Sinds 2010 heeft Philips 115 klachten over dit probleem ontvangen (waarvan 84 klachten werden ontvangen in 2021) voor een totaal van ongeveer 5 miljoen zendingen M5071A- en M5072A-elektroden.

Welke actie moet de gebruiker van de AED nu nemen?

Philips adviseert de AED te blijven gebruiken. De elektroden kunnen gewoon worden aangebracht bij de patiënt, tenzij de gel bijna volledig van de achterkant is losgekomen. Installeer in geval van problemen reserve-elektroden, indien beschikbaar, en ga verder met de reddingsactie. Philips raadt u aan een reserve-elektrodecassette te bewaren bij uw HS1 OnSite-/HS1 Home-AED. Als het probleem zich blijft voordoen en u geen reserve-elektrodecassette heeft, zorgt u voor de patiënt en reanimeert u zo nodig, totdat de hulpdiensten arriveren.

Opmerking: het probleem kan nog steeds optreden bij latere leveringen totdat aangepaste elektroden beschikbaar zijn.

Wat gaat Philips eraan doen?

In de loop van dit jaar zal Philips nieuwe elektroden op markt gaan brengen om het probleem met de M5071A- en M5072A-elektroden te verhelpen. Daarbij zal iedereen met een HS1 AED, van 10 jaar of jonger, een gratis nieuwe set elektroden cadeau krijgen van Philips. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u een elektroden set hebt die 100% voldoet aan de hoge kwaliteitseisen. Dit heeft ook tot gevolg dat er geen nieuwe Philips HeartStart HS-1 AED apparaten worden geleverd, totdat de nieuwe elektroden beschikbaar zijn. Dit betekent dat klanten die al reeds een HS-1 AED besteld hebben of willen bestellen minstens nog enkele maanden geduld moeten hebben.

Lees hier het veiligheidsbericht van Philips.