Vluchtwegplattegronden

Vluchtwegplattegronden

Goed leesbare vluchtwegplattegronden vormen een essentieel onderdeel van de vluchtroutes in het pand. Zo kunnen medewerkers en bezoekers zonder kennis van het pand, gemakkelijk de nooduitgangen vinden. In één oogopslag is duidelijk hoe de vluchtroutes in het pand lopen!

Een vluchtwegplattegrond, ook wel ontruimingsplattegrond genoemd, helpt uw medewerkers om een veilige route te nemen bij het ontruimen. Naast de vluchtroutes is het interne alarmnummer hierop aangegeven en ziet u waar verbandkoffers en blusmiddelen hangen. De hulpdiensten zoals de brandweer zullen een exemplaar van deze plattegrond gebruiken, wanneer zij het pand betreden. Het is belangrijk dat de ontruimingsplattegrond overzichtelijk is en voldoet aan de gestelde NEN-normering.

Offerte op maat?

Maak een afspraak Ik wil advies

Zijn uw vluchtwegplattegronden up-to-date?

Ook als u al vluchtwegplattegronden heeft, is het verstandig om deze op juistheid te controleren. Elk gebouw is aan verandering onderworpen, een interne verhuizing, een wijziging van ruimtes, gangen en andere verbouwingen zorgen ervoor dat vluchtwegplattegronden niet meer juist zijn. In de praktijk gebeurt het dat er verkeerde vluchtwegplattegronden op de verkeerde plekken hangen of dat de looprichting en geografische ligging van het gebouw niet overeenkomen met de werkelijkheid. De rotatie van de ontruimingsplattegrond moet zo zijn dat het gebouw correspondeert met de positie waarin men zich bevindt.

Weergeven van vluchtweginformatie

Soliede realiseert ontruimingsplattegronden met eenvoudig uitgevoerde beeldtaal. Dit verbetert de leesbaarheid voor personen die niet gewend zijn technische tekeningen te lezen en stimuleert een eenduidige interpretatie van informatie. Het draagt bij aan een goede oriëntatie en overdracht van relevante vluchtweginformatie.

Conform vluchtwegsignalering en huisstijl

Wij maken in uw vluchtwegplattegronden gebruik van heldere kleuren waardoor in één oogopslag duidelijk is hoe de vluchtwegen lopen en waar zich de BHV-middelen bevinden. De plattegronden worden conform NEN-1414 uitgevoerd en waar mogelijk aangevuld met de huisstijl van uw organisatie. De uitstraling en uniformiteit binnen uw organisatie blijven in stand en u voldoet aan de wettelijke normering (NEN-1414)!

Onze aanpak – snel en doeltreffend

 • Locatieschouwing en inventarisatie van benodigde gegevens op betreffende verdiepingen
 • Verwerking van de schouwgegevens
 • Vervaardigen van A3-formaat plattegronden per verdieping, waarop is aangegeven:
  • een weergave van de vluchtroutes en ligging van de trappenhuizen
  • een weergave van alle relevante veiligheidsvoorzieningen (zoals brandblusapparaten, handbrandmelders, EHBO-materialen, verzamelplaatsen, etc.)
  • een legenda (verklaring van gebruikte symbolen)
  • calamiteiteninstructie “hoe te handelen bij…”

Kosten

Het opstellen van vluchtwegplattegronden is altijd op maat en de kosten zijn afhankelijk van het aantal benodigde vluchtplattegronden. De prijs van de plattegronden is afhankelijk van uw originele tekeningen. Indien u (bouw) tekeningen heeft in bewerkbaar autocad formaat (dwg of dxf) hebben wij minder tekenuren nodig dan wanneer u alleen tekeningen op papier heeft. Ook is het veel voordeliger om vluchtwegplattegronden te laten maken in combinatie met een ontruimingsplan waar de tekeningen (zonder de vluchtroutes) in dienen te komen. Deze tekeningen zijn dan eenvoudig aan te passen naar een vluchtwegplattegrond. Na oplevering van de tekeningen behouden wij een kopie in ons archief zodat u gemakkelijk wijzigingen kunt doorgeven via e-mail of een telefoontje. Uiteraard beschikt u zelf ook over de originele digitale bestanden na aflevering. Bel of mail ons gerust voor een prijsopgave.

Offerte op maat?

Maak een afspraak Ik wil advies