Vluchtwegplattegronden

Waarom vluchtwegplattegronden?

Goed leesbare vluchtwegplattegronden (of ontruimingsplattegronden) vormen een essentieel onderdeel van de vluchtroutes in het pand. Zo kunnen medewerkers en bezoekers zonder kennis van het pand, gemakkelijk de nooduitgangen vinden. In één oogopslag is duidelijk hoe de vluchtroutes in het pand lopen!

Een vluchtwegplattegrond of evacuatieplattegrond helpt uw medewerkers om een veilige route te nemen bij het ontruimen. Naast de vluchtroutes is hierop het interne alarmnummer aangegeven. Ook ziet u waar verbandkoffers en blusmiddelen hangen. 

Hulpdiensten, zoals de brandweer, zullen een exemplaar van deze evacuatieplattegrond gebruiken, wanneer zij het pand betreden. Het is van belang dat deze plattegronden overzichtelijk zijn en voldoen aan de gestelde NEN-normering.

Soliede Vluchtwegplattegrond voorbeeld 2
Vluchtwegplattegrond Gebruiksmelding Omgevingsvergunning Brandveiligheid

Zijn uw vluchtwegplattegronden up-to-date?

Als u al vluchtwegplattegronden heeft, is het verstandig om deze periodiek op juistheid te controleren. Elk gebouw is aan verandering onderhevig. Een interne verhuizing, een wijziging van ruimtes, gangen en andere verbouwingen zorgen ervoor dat vluchtwegplattegronden niet meer juist zijn.

Het komt in de praktijk vaker voor dat er verkeerde evacuatieplattegronden op verkeerde plekken hangen. Ook komt de looprichting en geografische ligging van het gebouw soms niet overeen met de werkelijkheid. De rotatie van de ontruimingsplattegrond moet zó zijn dat het gebouw correspondeert met de positie waar men zich bevindt.

VLUCHTWEGPLATTEGRONDEN LATEN OPSTELLEN VOOR UW LOCATIE(S)?

VRAAG VRIJBLIJVEND EEN OFFERTE AAN

Weergeven van de vluchtweginformatie

Soliede realiseert ontruimingsplattegronden met eenvoudig uitgevoerde beeldtaal. Dit verbetert de leesbaarheid voor personen die niet gewend zijn technische tekeningen te lezen. Het stimuleert een eenduidige interpretatie van informatie. Ook draagt het bij aan een goede oriëntatie en overdracht van relevante vluchtweginformatie.

Wij maken gebruik van heldere kleuren waardoor in één oogopslag duidelijk is hoe de vluchtwegen lopen en waar zich de BHV-middelen bevinden. De vluchtroute plattegronden worden conform NEN-1414 uitgevoerd en waar mogelijk aangevuld met de huisstijl van uw organisatie. De uitstraling en uniformiteit binnen uw organisatie blijven in stand en u voldoet aan de wettelijke normering!

Vluchtwegplattegrond Ontruimingsplattegrond Evacuatieplattegrond Advies Veiligheid
Vluchtwegplattegrond Vluchtweg

Vluchtwegplattegronden op maat

Alle vluchtwegplattegronden worden geprint in kleur opgeleverd op A3- of A4-formaat. Indien gewenst, kunnen wij u diverse soorten klik– of plexiglas lijsten leveren.  Mocht u andere wensen hebben wat betreft omlijsting dan kunnen wij deze uiteraard voor u verzorgen. Na oplevering van de tekeningen bewaren wij een kopie in ons archief, zodat u eenvoudig wijzigingen kunt doorgeven. Uiteraard krijgt u zelf ook de beschikking over de originele digitale bestanden.

Het opstellen van vluchtwegplattegronden is vanzelfsprekend altijd op maat. De kosten zijn afhankelijk van een 2-tal factoren: het aantal benodigde plattegronden en de kwaliteit van uw originele tekeningen. Indien u (bouw)tekeningen beschikbaar heeft in een bewerkbaar autocad formaat (.dwg of .dxf) hebben wij minder tekenuren nodig dan wanneer u alleen tekeningen op papier heeft. 

Waarom Soliede?

Snelle en doeltreffende aanpak
Locatieschouwing en inventarisatie van benodigde gegevens op betreffende verdiepingen
Verwerking van de schouwgegevens
Vervaardigen van A3- of A4-formaat plattegronden per verdieping met:
een weergave van de vluchtroutes en ligging van de trappenhuizen
een weergave van alle relevante veiligheidsvoorzieningen (zoals brandblus-apparaten, handbrandmelders, EHBO-materialen, verzamelplaatsen, etc.)
een legenda (verklaring van gebruikte symbolen)
een calamiteiteninstructie “hoe te handelen bij…”

Heeft u nog geen ontruimingsplan?

In dat geval is het veel voordeliger om vluchtweg-plattegronden te laten maken in combinatie met een ontruimingsplan, waarin de tekeningen (zonder vluchtroutes) dienen te worden opgenomen. Deze tekeningen zijn dan eenvoudig aan te passen naar vluchtwegplattegronden.

Neem contact met ons op

Heeft u advies nodig, wilt u vluchtwegplattegronden laten opstellen, eventueel tegelijk met een ontruimingsplan? Neem gerust contact met ons op.